Laos & de Amerikanske bomberDet er lidt magisk at sejle på den mægtige Mekong flod, specielt i Laos
der trods alt stadig er forholdsvis uberørt, set i forhold til landets naboer.

Landet har gennem det meste af sin historie været 3 forskellige kongeriger, sometider samlet under 1 karismatisk konge og lige så hurtigt delt igen. Thaifolkets kultur og Theravada buddhismen har sat sit meget store præg på landets skikke og traditioner. Uheldigvis blev Laos en brik i Frankrigs kolonipolitik og senere en vigtigt brik i USA´s forsøg for at opnå international anseelse efter deres fiasko med svinebugten og efter John.F. Kennedy var blevet ydmyget af den sovjetiske leder Khrusjtjov, juni 1961 i en offentlig politisk debat som Kennedy ikke var erfaren nok til at vinde.

Det kan virke lidt vanvittigt, at vi er nød til at komme omkring den typer af mennesker, når vi taler om Laos, men det kan ikke undgås. Kennedy besluttede at der skulle trænes ca 40.000 etnisk minoriteter fra det centrale højland i Vietnam og Laos. Det var en beslutning der stadig præger området i dag. Bjergstammerne var i stor stil opiumsdyrkere og via de nyopførte CIA/USAF lufthavne, fik de adgang til, at forøge deres narkohandel. Hvilket nu ikke var nyt for vestlige regeringer. Det franske hemmelige politi havde mange år arbejdet sammen med mafiaen fra Saigon og mafiaen fra Korsika. Så det var absolut ikke noget nyt – men det blev selvfølgelig holdt skjult for offentligheden.

“De har ikke lært at slå hinanden ihjel som andre civiliserede nationer” bemærkede embedsmanden John Kenneth Galbraith, og funderede samtidligt højt over, “hvordan man kunne føre krig i et land, hvor nationalproduktet bliver opgjort i orgasmer”.
Uddrag fra bogen “Vietnamkrigen” af Niels Bjerre-Poulsen

Laos ville være neutral, men store interne problemer i kongehuset, der faktisk startede ved slutningen af anden verdens krig, endte med 3 prinser i 3 forskellige lejre, blev en stor del af den ødelæggende konflikt der endte i borgerkrig og senere blev en del af Vietnamkrigen. Om de ville det eller ej, så var de allerede udvalgt af US Præsident Eisenhower til at være “proppen” i flasken der skulle stoppe kommunisternes fremgang. Da Eisinhower gik af, beskrev han i et memo til Kennedy-regeringen den Laotiske hær som “en flok homoseksuelle”. Dette var ikke folk (US regeringen) der ville gå af vejen for at smide atombomber i asien og central europa.

Kolonitiden og den senere Vietnamkrig, der bragte Laos op på no 1, på verdens ranglisten, som det mest bombede land (set i forhold til størrelse og befolkningsantal) i verdens historien. USA droppede ca 2 milioner tons bomber ud over det fattige land. Det svare til et B-52 bombefly hver 8 minut, 24 timer døgnet rundt fra 1964 til 1973. ca 580.000 bombemissioner ….

Laos har stadig ar fra deres møde med supermagterne, men det er samtidligt et land med stor skønhed og jeg syntes om et land der opgør deres nationalprodukt i orgasmer mere end et land der opgør det i bomber….

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.