Da Gud blev sur

Skandinavian i Jernaldren

Det skal ikke være nogen hemmelighed at historie er en af mine meget store lidenskaber….det er kernen i mit job sammen de menneskelige kontakter der er nødvendige for at have nogen at fortælle historien til.

Fra mine jobs med kampopvisninger i rundt i Danmark og det faste job på Bornholms Middelalder center til mit nuværende job som rejseleder ..så er der en del af historien der har bidt sig så fantastisk godt fast at jeg bare nød til hele tiden at vide mere. 

Vi taler om den Skandivaviske ekspansion – der siden vel midt 1800 tal er mest kendt under betegnelsen Vikingetiden. 

Hjelm fra 600 tallet – fundet i Sverige

De kilder jeg kender bedst er fra den Angelsaxiske side, hvilket jo nok skyldes at da jeg boede i Danmark rent vidensmæssigt stadig befandt mig iblandt myter og legender snare end blandt historie set fra et videnskabeligt fyrtårn…I ved der hvor man erkender at det historiske landskab vi kigger på…ikke er komplet, men er et bjerglandskab hvor det meste er dækket af tåge og vi ser enkelte brudstykker af landskabet når vi er heldige at det komme en let vind. 

Specielt når jeg nu arbejder i England, Skotland eller Ireland så har jeg det som en fisk i dejligt ren havvand, det er der en stor del af den skandivaviske historie skrives, Anglo-dansk, anglo-norsk og så videre….

Ikke mindst når genkendelsen glæde, og forundelse, falder over mig, når jeg høre podcast om Kong Ethelreds adelsfolk, datidens finans og regeringsfolk, der falder over hinanden for at foråde, stjæle og håne hinanden så meget som de nu kan lade sig gøre,…Om adelsmanden der samlede en stor anglo-saxisk hær for at kæmpe mod den invaderende Kong Svend Haraldsøn, senere kaldet “Tveskæg”…Hæren var samlet, danerne nærmede sig og man var helt klar til kamp…denne gang var der ingen vej ud…..og dog! Adelsmanden spillede pludselig syg, kastede op, stak af ….fulgt af hele hans hær…..Efterfølgende fik han en belønning i form af land og gods….Lyder det bekendt ? en højstående person fejler og bliver efterfølgende belønnet…af Kong Ethelred der brød normerne i samfundet ved primært at tænkte på sig selv – økonomisk – og ikke på sit kongerige……Forstil jer en præsident i dag der kunne gøre det samme…

Perioden er vanvittigt spænende og starter jo i den tid hvor den Frankiske Kejser Charlemagne og bl.a konge Offa af Mercia i nutidens England havde bragt Europa ind i en periode med fred, fremgang og fuld fart i handlen. Havne, Byer og klostere lå stort set ubeskyttet hen, en stabil periode der vel ikke var set siden romerriget var på sit mest magtfulde. Kristendommen var blevet et samfundssystem der lagde en fast ramme der ikke syntes at kunne gå i stykker. 

Så det var et kæmpe chock da langbådene med vikinger begyndte trænge frem, næsten over alt. De brød alle normer for hvordan man skulle agere i samfundet. De var hedninge og fulgte ikke de kristne retningslinjer…

Perioden med den skandinaviske ekspansion varede fra ca 789 til ca år 1100. Hvorefter den koncentrerede sig udelukket om østersø området modsat de ca 300 år hvor påvirkingen af det omliggende samfund både geografiske , kulturelt og politisk var enorm. 

Den bedste forklaring man kunne finde på at skandivaerne i det hele taget dukkede op så massivt på både den militære og politiske scene kunne kun være…..GUD er sur! Det er guds straf at landsbyer, byer, havne og klostere bliver plyndret – at byer bliver besat og at kongeslægter mister magten til fordel for mere magtfulde skandinaviske hedensk fyrster….

Guds vrede var så noget det aldrig lykkes for skandivanerne at vænne resten af nordeuropa af med, der imod hoppede de selv på vognen og blev kristne…Der var jo der magten lå. Vikingetogter blev til korstog….Hvilket Gud tilsyndeladende godt kunne lide…..

Men det er en periode som jeg aldrig bliver færdig med at lære om….Og mit job motivere mig til at lære og til at forsætte med at lære. 

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.