Laos og Cambodia

Laos og Cambodia er begge lande der for alvor er omgivet af østen mystik og ofte forholdsvis ukendte for mange. De fleste kender lidt til det kommunistiske Laos og det diktatoriske Cambodia. Men under det, ligger landene i deres skønhed både i form af deres smukke natur, Buddhistiske kultur, fascinerende historie og i form af de dejlige mennesker der bebor landene.

Laos ligger sig trygt blandt de ufremkommelige bjerge, først beboet i floddalene og senere af isoleret bjergstammer der har tilvænnet sig det barske liv i de mystiske bjerges jungler.

Luang Prabang (Kongelige Buddha statue) er et rigtigt godt sted at starte. Byen er en af de bedst bevarede byer, set ud fra traditionel måde at planlægge byerne på i den del af verden, specielt fra 1200 tallet og op. Byen har en ro, en balance og en udpræget venlighed. Og ganske gode caféer med gode god mad og hurtig wifi.

Fra Luang Prabang, hvor man let kan bruge adskillige dage på at udforske Mekong floden og dens smukke omgivelser, er der en halsbrækkende, men fantastisk smuk bjergtur ned mod Vang Vieng, hvor 1 nat ofte er rigeligt og derefter til hovedestaden Vientiane, der med sine mange templer – og udemærket fitnesscenter, mange caféer og gode natteliv absolut er et besøg værd.

De smukke bjerge der udgør indgangen til floddalene ved Vang Vieng og Nam Song floden

Næsten stop for os er den Cambodjanske hovedstad Phnom Phen, der er i en forandringen der gør byen næsten ugenkendelig, hvis man som jeg har set den i 16 -17 år siden. Højhuse skyder og overalt og økonomien, kraftigt støtte af Kinesiske investorer, og de gamle franske huse er på vej væk. Nogle kalder den gamle by for Cambodias nye forsvundne by, hvor Angkor wat jo er den første. Kun kongepaladset, der også er bygget i den franske kolonitid, ligger som et minde om ærværdige svundne tider. Den nye by har så kraftige kinesiske træk, at man ofte glemmer man er i Cambodia det føles som man er rejst til en sydkinesisk by. Stadig er det mest den Cambodjanske befolkning der giver de gode oplevelser.

En af de få Franske bygninger der stadig står…

Sidste stop er Siem Reap hvor jo er verdens berømt som center af den mægtige temple by, ( Angkor Wat ) der udgjorde Khmerens religiøse og statslige hovesæde fra år 825 til ca 1432, og de verdensberømte temple ruiner er på mange globale rejsendes liste for “must see”. Og det bør virkelig ses og deres historie bør læres. Fascinationen af kulture med gudekonger er svært at slippe, ikke mindst når de efterlader så fascinerende struktur som det er tilfældet her.

Angkors fald skyldes et mix af både lokalt producerede klimaforandringer samt globale klimaforandringer i samme periode og selvfølgelig at andre folkeslag (Thaierne) stod klar til kulissen til at plyndre resterne af Khmerens mægtige rige. I slut 1300 tal havde byen vokset sig så stor – ca 1 million mennesker – at de fleste træer var fældet i et område meget større område end byen, der formodes at have været på de 1.000 kvadrat kilometer. Det har påvirket der vigtige vandforsyning til fødevareproduktionen – og de kunne ikke redde situationen da det for sent gik for dem at vandet ikke længere var der. Noget der jo er meget aktuelt i disse dage også.

Udsigt fra top etagen fra “Angkor Wat”
Ta Prom, også kaldet “jungletemplet” – bygget til ære for Jayavarman VII´s mor

Der udover er Siem Reap også rigtigt god til aften og natteliv, mange gode restauranter, cafeer og gode steder til at få en afslappende massage efter en lang dag blandt templer.

2 comments

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.