Smukke Gamle Napoli

Når man opholder sig på eller omkring Amalfi-kysten i skønne Italien, så er det absolut ikke muligt at kunne uden om et par besøg i gamle Napoli. Byen der startede som en del af Magna Greco for ca 2700 år siden- den nordligste del af den gamle græske koloni der senere blev overtaget af Rom. 

Vi havde udgangpunkt i byen Sorrento på vores 22 dages langtidsferie med Risskov Rejser, og toget er ofte den første transportform man vælger til at opleve Napoli. Byen der både beundres og skræmmer med sine slidte bygninger, sit ry for at være hjem sted for Camoraen – Napolis Mafia. Det sidste glemmes nu meget hurtigt når man lader sig blive opslugt af byens liv, de smalle stræder, fiskehandlerne,  det medrivende folkeliv og de mange lækker små cafeer. 

Ankommer man med båd er det med direkte udsigt til byens middelalderborg Nuovo indviet i året 1282, nabo til Kongen af Napolis palads. Ikke det værste sted at lande. 

Tæt der på findes der en helt fantastisk oplevelse – Napolis undergrund. 

Selve historien bag stammer tilbage til ca 2700 år siden da grækerne byggede byen og hakkede sig igennem vulkansk sandsten og byggede kanaler hvor byen vandforsyning løb igennem. Det var større kamre der var forbundet med snævre kanaler for at få tryk på vandet, og der blev så lavet brøndhuller fra gaderne hvor befolkningen kunne hive vand op. 
Romerne udvidede systemet og brugte samme kilde til byerne Pompai og Herculanum.

i slut 1400 og start 1500 tal var der private forretningsfolk udvidede systemet endnu mere og man fortsatte med at systemet frem slut 1800 tallet. På det tidspunkt var byen løbet tør for penge og kunne ikke finde lønninger der mange arbejder der hver dag – i næsten 2700 år, var kravlet ned for at rense kanalerne og sikker vandgennemstrømning samt forhindre forurening. Så kolera begyndte at sprede sig og brøndene blev lukket. 

Så ligger det hele forladt frem til anden verdenskrig hvor italienske soldater begynder at grave det ud for at lave beskyttelsesrum mod de mange bombninger af Napoli. De lavede plads til over 300.000 mennesker der nede. og mange boede der mere eller mindre fast i 1943. 
Derefter bliver det hele forladt igen, og i 1979 er der en gruppe frivillige der begynder at grave kanalerne fri for alt hvad der nu var endt der nede. 
I dag er ca 9 % af det samlede system gravet frit og kan besøges. Dette museum råder over  5 % af det hele. 

Og man har absolut ikke været i Napoli hvis man ikke har besøgt Napolis undergrund

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.