Etniske Skandinavier, Tysk-Romerske kejsere og masser af vand

Så er 19 dage fordelt på 2 ture afsluttet, og jeg er nu hjemme og forsøger på ikke at blive slået ned af de tunge danske sommer skyer. Det er dog også kun en uge til jeg er på job i Irland igen, og ikke lang tid til min hustru og jeg, er tilbage i Chiang Mai.

Mine 2 sidste ture strakte sig fra københavn til Nordkap, tilbage til København og derefter fra Amsterdam til Zurich og tilbage. Det var et par ture som jeg havde stor forventninger til, forventninger om at få afklaret og, i mit eget hoved, skabt en historisk sammenhæng.

For den Norske del, så er naturen jo selvfølgelig uovertruffet og hvis man skulle vælge at tage den rejse i et ruf som jeg gjorde her ((men kun fordi jeg blev betalt for det selvfølgelig) , så er det nok bedst at tage Rhinen først da der absolut ikke er meget nature der kan udkonkurrere de norske fjorde.

I 1907 besøgte den Siameske Konge Rama 5 Norge. Det var dog i en større række af besøg i Europa, men specielt i Norge var det et stort besøg, da man jo, næste, lige var blevet selvstændig fra Svenskerne. De svenske fik jo Norge som belønning efter Napolon krigene hvor Danmark-Norge ikke havde valgt den rigtige side. Rama 5 af Siam ville foruden at oprette dipliomatiske forbindelse også studerer Norsk Hydro, og dette besøg var så vigtigt for Norge at de har valgt at lave et lille museum for Rama 5, Kong Chulalongkorn, i selve Nordkap bygningen.

 

Kong Chulalongkorn af Siam på Nordcap museet

Længere nede af kysten var det, foruden den fantastiske natur, bl.a Bergen og Ålesund der blev besøgt og sidst nævnte er, næsten, byen hvorfra Vikingkongen og den første hertug af Nomandiet, Rollo kom fra og de har også sat en rigtigt flot statue op af selveste Rollo, og som til min stor fornøjelse ikke er lavet ud fra en “wagner viking” udgave, men han er lavet som en god flot germansk keltisk vikinge kriger. I denne tid hvor indvandring discuteres meget, er det jo lidt sjovt at tænke på at de eneste der har papir på at de er etnisk skandinavier er Sami folket ( også kaldet Samer og Finner)

Vikinge Kongen og Hertugen af Normandiet Rollo

I Bergen der jo var det nordligste by i Hansastad ligaen, og dermed var byen Hansastædernes bedste måde at købe fisk uden at skulle betale øresundsskat til de danske konger.  Byen er et godt link til at opleve Europas historiske orkan der rammer en på Rhinen.

Foruden Amsterdam, Nederlandene og byen Engelberg, Swizerland, så var alle byerne som vi besøfte lands Rhinen alle startet som Romerske fæstninger og efter at kongne over alle konger CharlesMagne, konge over Frankerne der blev valgt til Vestromerske Kejser i år 800,- da romerne følte sig lidt uden muligheder. og fra hans sønner starter en meget lang rækkke af stidigheder mellem Franker og Germaner der jo i bund og grund stammer fra samme kultur.

Floderne over hele jorden har jo aldrig været nogen hindringer, tværtimod har de været datidens bedste hovevejde og der er de europæiske floder selvfølgelig ingen undtagelse. Hvilket perlerækken af de gamle romerske byen langs Rhinen er et rigtigt godt billede på.

Fantastisk spændene er det at følge de Tysk-Romerske kejser og deres rige. Det samme gælder for Hansastæderne der for det meste bestod af “fri Kejser byer” dvs at de ikke stod til ansvar for ander end den Tysk romeske kejser i egen høje person. Hansastædernes fælleskab blev dog udkonkurreret af en knap så stor fællesskabs følelse da nogle af stæderne fandt ud af hvor stor gevinster der kunne hentes i bl.a fjernøsten. Kollonitiden var i gang og Europæiske erobringer, overgreb og tyveri, opdagelser og undertrykkelser i merer end 350 år var startet.

Dog sætter det verden i perspektiv at opleve det historiske Europa og når f.eks Strausbourg`s historie bliver klart, så virker det ikke længere så dumt at Frankrig insistere på at Europa parlamentet skal have til huse der – og at de er nød til at flytte fra Brussel en gang hver månede. Det giver historisk mening. Og det viser også hvor tæt forbundet Europa er til sin gamle historie.

Swizerland har jo så valgt at gå en helt anden vej og har skabt sine Kanoner allerede i 1291 og dermed måske det første område med føderale stater der rækker over 4 forskellige sprog, med fælles regering og direkte demokrati. De har jo så også haft fornuft og styrke til at kun deltage i de Europæiske samarbejder som de fandt fornuftige for dem.

Slut på en meget insteressant rejse rund i Europas historie, der jo som resten af verdens historie, er international historie.

 

Domkirken i Strasbourg, Frankrig

 

Fæstning ved Rhinen

 

Gieranger Fjorden , Norge

 

Aalesund, Norge

 

Luceren, Swizerland

 

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.