Colombo under belejring

For et stykke tid siden, sad jeg  i Colombo, Sri Lanka, på et ret dårligt hotel med udsigt ud over havnen, i et lockdown område af Colombo.  Sri Lanka er meget forskelligt fra de andre lande jeg plejer at arbejde i. Det er faktisk lidt svært at sige om jeg kan lide landet Sri Lanka er et dybt underligt miks af forskellige traditioner og kultur, af rigtig popcharter-turismen til total lockdown af bycenteret her i Colombo, hvor vejspærringer og  maskinpistoler er der et mere almindeligt syn end turister. Som sagt boede jeg  tæt på havnen og det er selvfølgelig forbudt at fotografere ud af vinduet – det kunne jo være at jeg kendte et par Tamiler i DK der lige sad og ventede på at se hvordan havnen i Colombo ser ud – hvis der da stadig findes nogle der ikke har været inde på Google Earth!

 Den største trussel, idag, her i Colombo, er uden tvivl den stor del af befolkningen der er absolut uden skrupler! Sri Lanka praler af at have meget lidt kriminalitet. Men det skyldes nok at de er kanont gode til at presse penge ud af folk via slet skjulte trusler. En typisk fælde er f.eks. en udlænding, der går på gaden på udkik efter noget at købe. De møder måske en ansat fra det hotel de bor på ( selv om de ofte ikke er ansatte, men bare har set folk gå ud fra hotellet ) og tilbyder selvfølgelig at hjælpe. Efter indkøbet er gjort – og Sri Lanka personen har fået sin kommi fra butikken – så begynder han sende taxien rundt i alle verdens retninger. På vej tilbage begynder de slet skjulte trusler at komme. ofte bliver turisterne afkrævet over 2.000 rupier til at købe mælkepulver til persones børn. og taxien kommer ofte op over 3.000 rupier. Hvis folk nægter at betaler dette bliver der taget andre metoder i brug. normalt kommer det dog ikke der til, da de fleste har filmet situationen på dette tidspunkt og kun ønsker at komme ud uskadt.

I Thailand har man endda et specielt skældsord – der er det samme ord man bruger til at beskrive folk fra Sri Lanka.
 Næsten ingen af disse svindelnumre bliver registreret, da meget få har lyst til at opsøge politiet på Sri Lanka. Sri Lanka er et hårdt land. De er dog stolte af deres Buddhistiske historie og kultur. Det var jo her at Theravade Buddhismen blev udviklet og nedskrevet. Det er dog meget svært at få øje på den i dag. Buddhisme og religion er blevet blandet sammen. I 1959 blev f.eks. statsministeren dræbt af en militant buddhistisk munk! Igen er det et fint lille vindue ind i hjertet på Sri Lanka´s folk!  

 På samme måde som jeg har set i del samfund i Indonesien, så er man på Sri Lanka utroligt gode til at holde “ting” hemmelige. Hekse der bliver myrdet, børn der bliver voldtaget og indbrudstyve der bliver brændt levende er ikke noget man taler om. Men det findes i en meget udbredt grad!  Der er selvfølgelig også gode mennesker på Sri Lanka

I Maj 2009 sluttede den borgerkrig der har varet i næsten 30 år! Den sluttede officielt, da lederen af de Tamilske Tiger, sammen med kommandøren for Tigernes flåde, blev dræbt. Det må have været et desperat øjeblik. Tigerene var klemt sammen på et meget lille område i Nordøst Sri Lanka. De er desperate. Sri Lanka´s styrker havde indledt en offensiv der, den gang, ikke holder sig tilbage for at skåne civil befolkningen – som de tidligere har gjort. Denne gang er de fast besluttet på at Tigerens terror skal afsluttes – koste hvad det vil!! De Tamilske Tiger klemte over 100.000 civile ind mellem deres tunge våben – og håbede på at deres arvefjender ikke vil angribe. Nogle af de civile forsøgte at slippe væk – men de blev nådeløst beskudt af Tigerne. Sri Lanka´s hær angriber nu. De kommer fra landsiden – de sejler over lagunen i hurtige både, de skyder med tungt artilleri – de angriber nådeløst!  Da Sri Lanka´s hær kommer ind i Tigernes lille område er der fyldt med sårede og døde civile – men der er ikke tid til at tage hensyn til noget ! det er nu eller aldrig!! så deres kampvogne tromler hen over de sårede kroppe. Det er 2 hadefulde fjender der gør hvad de kan for at udslette hinanden fra jordens overflade – koste  hvad det vil!

I slutningen af disse kampe, er det at  lederen af de Tamilske Tiger, kommandøren over deres flåde samt flere tro soldater, hopper ombord på en panseret Jeep – og med fuld speed kører direkte mod deres modstander. Det tog næsten 2 timer for at få den jeep nedkæmpet! Endnu et eksempel på Tigernes væsen. det væsen der førte til opfindelse af selvmords-bombevesten. Manden der for alvor stoppede den drøm og den virkelige terror som drømmen førte med sig, er Præsident Rajapaksa fra Sri Lanka´s Frihedsparti. Og nu er krigen slut.

De fortretningsdrivene ser muligheder på Nord Sri Lanka og strømmer der op her fra Colombo. Præsident Rajapaksa blev dog lidt uenig om, hvem der rigtigt havde æren for sejren over Tigerne. Tidligere hærchef General Fonseka mente at æren 100% var hans. Præsidenten gad ikke at høre på den slags, så han fyrede hærchefen som  derefter gik ind i politik. og stillede op som modkandidat til Rajapaksa. Rajapaksa derimod viste at han var populær her og nu – så hvad er bedre at gøre end at udskrive valg 2 år før tid! Sri Lanka´s krig er forbi.

Men den politiske vold eksisterer i bedste velgående. Op til valgkampen var der en del husafbrændinger, granatangreb og et par enkelte skudepisoder. omkring en million stemmesedler blev aldrig delt ud i de Tamilske områder. Aviserne meldte om bevæbnede bander der stjal folks ID kort, så de ikke kunne identificere sig selv og dermed ikke stemme. Præsidenten Rajapaksa havde satset stort fra starten og ville nok ikke kunne holde til at tabe ansigt ved at tabe – han havde jo forkyndett ud til hele landet at han var sikker på at vinde. 1000 rupeee sedler blev tryks med Rajapaksa på flerer uger før valget. Resultatet blev ca 57 % til Rajapaksa og ca 40 % til General Fonseka. Stemmedeltagelsen var ca 70 % for Singaleserne og ca 30 % for Tamilerne. Der var virkelig spænding i luften i dagene  omkring valget – heldigvis skete der ikke det store.

 Det virkelige spændene nu bliver så om Rajapaksa kan få succes med sin plan om at samle landet til en enhed. Der skal ikke være plads til nogen der ikke vil være med. og ikke mindst bliver det spændene at se om det stadig findes repræsentanter for de Tamilske Tiger der er klar til at gå i døden for deres selvstændighed – eller måske bare fordi muligheden er der. Andre end dem der bor i Norge, Danmark og Canada. Dertil kommer at Generalen er blevet beskyldt for at planlægge et militærkup med nogle at sine tro støtter fra specialstyrkerne ,der forøvrigt er blevet trænet i Pakistan. Generalen mener også at valgresultatet er rent fup. Det er præsidenten selvfølgelig ikke glad for at høre. Det bliver spændene at se om generalen tør blive i landet. Han har jo US pas også. Jeg er nu færdig med Sri Lanka – frod en næste måneds tid ihvertfald. I April har jeg endnu lidt tid  med at rejse rundt i denne underlige blanding af fantastisk natur, fede hotelrestauranter med  skiden calypso-musik og stivnakket charter turisme blandet med lidt konservativ landsby kultur.

En fantastisk dag til jer alle 🙂

Brian Hansen

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.