Nye Tider

Så er en dejlig rundrejse i Kina slut og tilbage står minderne om rejse med en gruppe gæster, der alle hver især er gode og dejlige mennesker. Denne tur var lidt specielt, da vi var i Kina under landets 60 års fødeselsdag som Folkerepublik. Kina´s national dag er den 01 Oktober – samme dag som Månefestivalen starter, – det er også derfor at Mao Zedung i 1949 valgte denne dag, der i mindst 2000 år var været en vigtigt dag for alle Kineser. Den største festdag er dog stadig Forårs Festivalen der falder i slutningen af januar til starten af Februar, efter månekalenderen. Disse dage er der rigtigt mange mennesker over alt! Alene i Beijing var der i denne gyldene uge solgt  ca 165 milioner billetter til offentlige transportmidler! og ca 350 milioner rejste i hele landet i fbm Månefestivalen og der er i år alene solgt 1.9 miliard billetter til  offentlig transportmidler fra by til by. Forrige år var der ca 98 milioner domistiske turister i Beijing alene ! Til World Expo 2010 forventer Shanghai at få 38 milioner ekstra besøgene mellem Maj og Oktober. Det stiller meget store krav til infrastrukture og logistik.

Kina har nu en befolknings gruppe på ca 300 Milioner der har en god købekraft, ud af en befolkning på næsten 1,4 miliard. Ved disse tal skal man huske at der i 1978 var en gruppe på ca 450.000 der havde købekraft. Landets resultater er virkelig fantastiske!

Jeg mærker tydeligt at Gæsterne bliver ekstremt positivt over at se det virkeligt Kina, der jo ofte ikke stemmer overens med den negative omtale landet har i store dele af den Danske presse. Når vi tænker på de problemmer det Danske samfund står over for – selv med en så lille befolkning, såsom at Danmark ikke har råd til ordentlig hjemmepleje, folkeskoler der er i dårligt stand mens Kineserne bygger nye skoler og infrastukture over hele landet. Faktisk næsten alle gæster jeg har med i Kina, kan se at Danmark og andre vestlige lande skal passe på ikke falde af toget på grund af snæversynethed og generel arrogance både internt og externt.

Selvfølgelig er der mange områder hvor Danmark har et langt bedre system end Kina, specielt set fra den enkelte borgers synspunkt. Men det store spørgsmål er om Danmark kan mobilisere et nationalt sammenhold, på tværs af etniske gruppe og religioner, sammen med de andre EU lande, og seriøst arbejde vidre på at vidre udvikle det system der findes i de lande og vidre udvikle sig i en konstruktiv og bæredygtig retning. Eller om f.eks Danmark ricikere at drukne sig selv i love regelmenter, mens lande som Kina får sig selv kæmpet fri at disse ting.

Få mennesker ved f.eks at Kina har bedt Danica om hjælp til at analysere retsystemmet for at komme frem til retsløsninger der kan nedsætte antallet af dødsstraffe i Kina. Den Kinesiske regering offentliggøre kun tiltag og projekter når de er gennemprøvet.

Når vi taler om Kina så er vi altid nødtil at huske på at landet har ca 5000 års dokumenteret historie. Og det er meget vigtigt for Kineserne! Landet har nu 4 generations statsledere der er meget direkte resultatsorienteret. Og det er faktisk en ny styreform, der har taget form i det Kinesiske kommunistparti, hvor de 24 medlemmer af Politberuet alle er højt uddannet ingeniører. Så vi taler om en gruppe mennesker der er uddannet til at organisere og opbygge – modsat professionelle vestlige politikkere der ofte ( ingen regel uden undtagelse – der skal aldrig generaliseres ) er uddannet til at klare sig i magtkampene mellem de forskellige partier.

Det jeg personligt syntes at er ekstremt interessant i denne verden er jo at alting består af Jin og Yang, lys og mørke, modsætninger der udligner og konkurrere mod hinanden. Der findes ikke noget der kun er er godt og ikke noget der kun er dårligt. Alting er ingenting og ingenting er alting.

For mig er det meget vigtigt at huske på hvert sekund! Hvergang vi hidser os op over andre, så bør vi altid kikke ind i os selv og tænke situationen igennem. Hvordan er vi selv! Hvordan virker vi selv på andre mennesker! Dette mener jeg er det vigtiske for de enkelte borger i et hvert samfund! For det er gennem at være selvkritisk, at vi kan være i stand til leve i fred med andre mennesker, ligegyldigt hvor de kommer fra. Selvfølgelig er der igen ingen regler uden udtagelser, derfor er ethvert samfund nød til at have regler og love for de mennesker der ikke kan finde ud af at leve i fred med andre. Og i det lys er der ikke særlig stor forskel mellen f.eks Kina og Danmark – der er måske større forskel mellen Danmark og USA end mellem Danmark og Kina.

Så det er virkelig nye tider, ikke kun for den Kinesiske befolkning, men absolut også de mennesker der er vokset op under den kolde krig, og som i skolen er blevet undervist i de fjendebilleder der fandtes dengang. De møder et Kina der udvikler sig så hurtigt og ser et Vesten der langsomt er ved at gå i stå. Sådan ser det ihvertfald ud for mange mennesker. Personligt håber jeg at Danmark finder balancen og får internt ro og at borgerne ikke skal bekymre sig for om de nu kan gå ind visse berygtede nabohoods, som man ser det i USA og vel også mange andre steder. Men at borgerne, specielt den yngere generation vil forstå hvilke fantastiske muligheder der er i deres land – og at de aldrig vil stoppe med kæmpe for at forbedre stystemmet og deres eget liv. Her ude er folk vant til at man skal kæmpe for at få noget – og der er måske den motivations faktorer der gør en stor forskel. I Kina findes der byer som f.eks ChongQing ( 33 millioner ) der er nødtil at lave nye bykort hver halve år!  Det er helt vildt !

I hele 2010 har alle små virksomheder i Kina, dvs virksomheder med årlig omsætning op til 60.000 Yuan fritaget for skat! Det er et tiltag der betyder rigtigt meget for de mennesker der har en lille bod, små restuaranter m.m. Det sætter gang i motivationen! For at få en driftig befolkning så der er nødtil at være en gulerod. For Danskerne burde det være en gulerod at få gratis uddannelser, sygehuse m.m., selv om de er betalt gennem skatterne.

Det kunne være interessant at forstille sig en Kinesiske model brugt i Danmark. På Læsø f.eks er der snart ikke flere landbrug da de simplethen mister for meget på transporten til fastlandet. Så de flytter fra Øen og dermed mister Øen befolkning og livet sviver langsomt ( nogen vil måske sige hurtigt ) ud af lokalsamfundene. Forstil jer at de landmænd der bor på udsatte steder fik en skattefrihed der opvejer de ekstra udgifter de har. Så kunne der skabes en motivationsfaktore for at flere mennesker vil blive boene på de forskellige Øer og små lokal samfund. Problemmet vil så måske være at en del vil blive misunderlige “hvis de skal have – så vil vi også have”, og det kan medføre at en del politikker vil begynde lobbyarbejde for at skaffe lign vilkår til lige præsist deres område, og der med vil en sådan proces muligvis ende allerede der, da fokus kan blive flyttet til hvad der giver stemmer.

Nu skal det jo lige siges at jeg ikke har nogen uddannelse til at udtale mig om økonomiske systemmer og deres beretigelse i de forskellige lande – det er bare tanker om en situation set ude fra. Men det er med glæde i hjertet at jeg kan se de nye tider i Kina. Landets befolkning og resten af verden fortjener det!

Et fantastisk dejligt  efterår til jer alle


Kinesisk brullyps bil i TongLi

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.